Повномасштабне вторгнення Росії змінило ставлення українців до російської художньої літератури, про це редакції «Межі» розказали представники літературної платформи «Букнет».

За словами керівників платформи, зростання електронного самвидаву стало можливим через відмову українців від російськомовної художньої літератури в електронному вигляді. Також на зростання вплинула громадянська позиція українських авторів, які до війни писали та публікували художню літературу в електронному вигляді виключно російською. Сьогодні ці автори перекладають свої книжки або одразу публікують новинки українською.

Якщо за підсумками 2021 року літературна платформа «Букнет» продала 133 000 книг, то за результатами першого півріччя 2022 року вже 100 000 книг. І це, попри падіння продажів у березні, коли багато авторів зробили книги безплатними, щоб допомогти українцям відволіктися від війни.

За результатами червня, платформі вдалося продати 23 000 книг та нарахувати авторам 600 000 грн гонорарів, це на 20% більше продажів у порівнянні з травнем і на майже 50% вище січневих результатів.

«До кінця року розраховуємо продати 250 000 – 300 000 книг українською мовою. Зрозуміло, що «Букнет» не може бути прибутковим за таких обсягів. Це великі обсяги для вітчизняних видавців, але IT продукт такої складності стане незбитковим на рівнях не менше 1 000 000 книг на рік. Це потребує багато інвестицій, чим ми і займаємось» – заявив Сергій Грушко, співзасновник «Букнет».

«Букнет», як самвидав платформа, в першу чергу орієнтований на масового читача розважальних літературних жанрів: фентезі, містика, любовні романи, легка еротика тощо.