Перехід на зелену енергетику вимагає знайти спосіб ефективно зберігати енергію у великій кількості. Оскільки сонячні та вітрові джерела постачають енергію тоді, коли вона доступна, а не коли потрібна, у світі випробовують батареї, які зможуть це компенсувати.

Ще один вид пропонують у Фінляндії. Polar Night Energy оголосила про відкриття першої у світі комерційної піщаної батареї на території компанії Vatajankoski за кілька годин їзди від Гельсінкі. Про це повідомляє New Atlas.

Це система зберігання теплової енергії, збудована навколо великого ізольованого сталевого резервуара – близько 4 метрів завширшки та 7 метрів заввишки. Резервуар заповнений звичайним піском, сухим та очищеним. 

Перша в світі піщана батарея запрацювала у Фінляндії: вона допоможе обігріти будинки з центральним опаленням
Піщана батарея для зберігання тепла. Джерело: Polar Night Energy

Коли пісок нагрівають за допомогою простого теплообмінника, закладеного всередину, вся «батарея» здатна накопичувати вражаючі 8 мегават-годин енергії при номінальній потужності 100 кВт. При цьому пісок нагрівається майже до 500-600°C.За необхідності енергію витягають таким само способом. 

Накопичене тепло разом із надлишковим теплом від серверів для зберігання даних Vatajankowski використовує для живлення місцевої системи теплопостачання. Нагріту водопровідну воду можна застосувати для обігріву будівель, задіяти у промисловості або в іншій ситуації, яка потребує тепла. 

«Перетворювати електрику на тепло справді просто. Однак перетворення тепла на електрику вимагає турбін і більш складних речей. Поки ми використовуємо тепло як тепло, це залишається простим», – говорить технічний директор Polar Night. 

Компанія заявляє, що її система має ККД до 99%, зберігає тепло з мінімальними втратами протягом місяців і може служити десятиліття. Polar Night розглядає систему як простий і дешевий спосіб зберігати енергію. Вона планує створити більше батарей на сотні мегават номінальної потужності, де пісок буде нагріватися до 1000 °C. 

Слід зауважити, що система знайде застосування у регіонах з центральним опаленням. Однак у світі воно використовується у багатьох країнах. Майже половина всіх скандинавських будинків містить його в тій чи іншій формі. Централізоване опалення також можна знайти в Північному Китаї та США.