Останні роки видалися важкими для всіх ринків, адже пандемія COVID-19 та напівпровідникова криза значно вплинули на виробничі та логістичні процеси. Аналітичний прогноз від Gartner передбачає падіння постачання персональних комп’ютерів на відчутні 9,5%.

В загальних цифрах у річному розрахунку частка звичайних користувацьких комп’ютерів сягає 13,5% проти 7,2% бізнес-сегмента. Регіон EMEA (Європа, Середній Схід та Африка) постраждає навіть більше — 14%. Згідно з аналітиками винуватити у цьому треба «невизначеність, спричинену конфліктами, зростання цін та звичайну відсутність товарів». Також зазначається, що локдауни в Китаї відіграють у цьому певну роль.

І все не дуже добре не тільки з ПК. Хоча цей ринок в прогнозі є найгіршим, планшети не сильно відстають — 9%, а у смартфонів показник падіння склав 7,1%. Загалом очікується, що загальне зниження для всіх типів пристроїв у звіті становитиме 7,6%. Зазначається, що минулого року ринок навпаки зростав, де успіхи смартфонів становили зростання в 5%, а у ПК — значно приємніші 11%.

У спілкуванні з The Register старший директор-аналітик Gartner Ранджит Атвал (Ranjit Atwal) відзначає категорію Chromebook’ів однією з найбільш постраждалих. 

Насправді це пов’язано з підйомом, який ми спостерігали навколо закупівель освіти головним чином у США, але також певною мірою в Європі. Очікувалося, що це може тривати, але цього не сталося.

Посилаючись на такі проблеми, як тривала пандемія, інфляційний тиск, що стискає маржу, та вплив російського вторгнення в Україну, який відчувається в таких країнах, як Франція та Німеччина, Атвал сказав, що існує «загальне побоювання щодо того, що ми робимо, рухаючись далі, й це побоювання зазвичай перетворюється на бюджетні обмеження».

Виробники смартфонів покладають великі надії на 5G, адже торішній показник зростання продажів пристроїв з підтримкою цієї технології склав 65%. Але проноз все одно не дуже добрий, адже передбачає двовідсоткове падіння навіть в Китаї.