Раніше в Японії передбачалося покарання за образи в інтернеті, згідно з яким порушник міг отримати штраф до 10000 єн ($75) та до 30 діб ув’язнення. Починаючи з четверга в Японії набере чинності новий закон, який передбачає за таке порушення вже рік тюремного строку та/або штраф до 300 тисяч єн ($2200).

Не дивлячись на значну підтримку закону, адже він допомагає боротися з кібербулінгом, своїх критиків він також має. Тож через три роки закон буде переглянуто, щоб визначити, наскільки він впливає на свободу вираження поглядів.

Боротьба з кібербулінгом в Японії почала набирати оберти після самогубства зірки реаліті-шоу Хани Кімури (Hana Kimura), яка зазнавала цькувань в Мережі. Після цього її мати наполягала на посиленні політики боротьби з такими випадками. Також окремі дослідження виявили певний зв’язок між суїцидальною поведінкою та булінгом в інтернеті, хоча й вони більше стосувалися дітей та підлітків.

Зазначається, що в законі немає чіткого визначення, що саме вважається образою. Після ухвали закону так його прокоментував для CNN Сейхо Чо (Seiho Cho), адвокат з кримінальних справ. В законі вказано, що образа означає приниження когось без конкретного факту про нього. А от наклеп вже класифікують як приниження когось із вказівкою на конкретний факт про нього.

«Зараз навіть якщо хтось назве лідера Японії ідіотом, то, можливо, згідно з переглянутим законом, це може бути класифіковано як образа» — сказав Чо.

У Сполученому Королівстві також діють подібні закони з передбаченою кримінальною відповідальністю за «дуже образливі» публічні повідомлення. Є випадки арештів та штрафів за твіти. Але його формулювання також неоднозначне, тому кожна окрема справа розглядається та класифікується у содовому порядку.