Міжнародна колаборація LHCb, що працює на Великому адронному колайдері, спостерігала три раніше небачені частинки. Це новий тип «пентакварка» та перша в історії пара «тетракварків», до якої ввійшов новий тип тетракварка. Результати презентували 5 липня на семінарі CERN. Про це повідомляє офіційний сайт організації. 

Нові частинки приєдналися до зростаючого списку нових адронів (елементарних частинок, які беруть участь у сильних взаємодіях). Вони допоможуть фізикам краще зрозуміти «поведінку» кварків. 

Зазвичай кварки об’єднуються по двоє і троє, утворюючи такі адрони, як протони та нейтрони, які своєю чергою входять до складу атомних ядер. Рідше кварки об’єднуються у частинки з чотирьох і п’яти – «тетракварки» і «пентакварки». Існування цих частинок передбачили майже 60 років тому, однак лише в останні 20 років їх змогли побачити.    

LHCb відкрила три екзотичні частинки на Великому адронному колайдері
Нові екзотичні тетракварки. Джерело: CERN

За останні два роки колаборація відкрила різні види екзотичних адронів, які складалися з кварків та антикварків різних видів. Відкриття, про які оголосили учора, збільшують їхній список. 

«Що більше аналізів ми проводимо, то більше видів екзотичних адронів знаходимо. Ми є свідками періоду відкриттів, подібного до 1950-х років, коли почали відкривати «зоопарк частинок» адронів, що зрештою призвело до кваркової моделі звичайних адронів у 1960-х. Ми створюємо «зоопарк частинок 2.0», — говорить координатор фізики LHCb Нільс Тюнінг.

За словами науковців, відкриття нових типів тетракварків і пентакварків, а також вимірювання їх властивостей, допоможе розробити уніфіковану модель екзотичних адронів, чия природа досі невідома. Це також допоможе краще зрозуміти «звичайні» адрони.