Японські дослідники вперше клонували мишу із замороженої висушеної клітини шкіри. Технологію зможуть використати в охороні природи для відновлення видів, що зникають. Про це повідомляє The Guardian.

Відкриття дозволить країнам зберігати клітини шкіри тварин у якості «страхового поліса» проти їх зникнення. Якщо певний вид опиниться на межі вимирання, зі збережених клітин зможуть створити клонів, які збільшать його генетичне різноманіття. 

Багато зникаючих видів страждають від інбридингу (парування споріднених особин), що несе ризики вроджених хвороб. Також втрата генетичного різноманіття робить тварин вразливими до інших загроз, наприклад, хвороб, що посилює тиск на вид на межі зникнення. 

Технологія заморожування висушених клітин простіша і дешевша, за зберігання клітин у рідкому азоті. Іншою технологією для відновлення виду може бути використання замороженої висушеної сперми, проте її можна отримати не від усіх тварин.

«Країни, що розвиваються, зможуть зберігати у себе власні цінні генетичні ресурси. Також, технологію можна використати для створення самок і відновлення виду навіть для тих видів, де вижили лише самці», – говорить професор із Яманаського університету в Японії, який керував роботою. 

У новій роботі науковці заморозили висушені клітини шкіри з хвостів мишей та зберігали їх протягом дев’яти місяців до того, як спробувати клонувати. Процес сушки та заморожування вбив клітини, однак вони все ще лишались придатними для створення ембріонів.  

Першу клоновану мишу назвали Дорамі. Після неї створили ще 74 тваринки. Щоб перевірити плідність клонів, 9 самок і 3 самці злучили з нормальними мишами. Усі самки мали потомство. 

Попри значущість відкриття, перетворення клітин на живі організми виявилось не надто ефективним. Успіху у створенні здорових мишей науковці досягали лише у 0,2%-5,4%. Висушування і заморожування пошкоджувало ДНК у клітинах. Деякі також втрачали Y-хромосому, через що самиці мишей утворювались із клітин самців. Однак відкриття все ще може допомогти зберегти види, у яких залишились тільки самці.

Дослідження опублікували в журналі Nature Communications.