Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зустрівся з представниками Amazon та передав їм нагороду від президента за підтримку України. Компанія допомагала Мінцифри ще до повномасштабної війни. Про це він повідомив у офіційному Телеграм-каналі. 

«Вчора зустрілися з Amazon. Ще до початку війни вони почали нам надавати потужності для зберігання бекапів реєстрів. Це десятків мільйонів доларів підтримки. Багато людей у компанії працюють у позаробочий час, безоплатно в проєктах підтримки України», – говорить Михайло Федоров.  

Він також анонсував нові проєкти спільно з технологічним гігантом. Мінцифри мають плани впровадити штучний інтелект в українських судах. Він братиме участь у прийнятті рішень щодо адміністративних порушень. Міністр зазначив, що Amazon уже має подібні приклади. 

Розпізнавання облич як інструмент правоохоронців

Ще на початку 2019 року у блозі Amazon, що стосується штучного інтелекту, вийшла стаття про технологію розпізнавання облич. У тому числі у ній йшлося про використання технології правоохоронцями для виявлення порушників. 

«Розпізнавання обличчя часто використовують, щоб “звузити поле» з сотень або тисяч потенційних збігів до кількох. Це робить простішим та ефективнішим виконання завдань, які у людей займуть набагато більше часу», – йдеться у тексті.   

Водночас Amazon наголошує, що такий інструмент може використовуватись як допоміжний і не має ухвалювати рішень у випадку, якщо ці рішення можуть обмежити громадянські права. Штучний інтелект має бути одним з багатьох елементів розслідування. Своєю чергою правоохоронці мають користуватися ним прозоро, щоб заслужити довіру громадськості. 

Штучний інтелект у юридичній галузі

У 2021 році штучний інтелект від Amazon знайшов ширше застосування для допомоги юристам. Компанія Epiq використала його для транскрибування судових процесів, а також для пошуку й надання електронної інформації як доказів для суду. 

«Мультимедійні ресурси, такі, як аудіо та відео з поліцейських камер або смартфонів, все частіше з’являються у судових справах за текстові ресурси, такі, як статті та електронні листи. Ручне транскрибування ресурсів буде фінансово беззмістовною», – йдеться у статті.  

Для автоматизації транскрибування судових засідань, Epiq використали Amazon Transcribe. Інструмент на основі глибинного навчання автоматично розпізнає мовлення та перетворює його на текст. Транскрипція, яку робить ШІ, виявилась швидкою і точною на 85%. 

Epiq також застосували розробку, щоб доповнити електронний пошук і покращити обробку мультимедіа. Перетворивши медіаресурси на текст, вони зробили систему однорідною. Маючи технічне представлення аудіо та відео, яке можна індексувати, компанія автоматизувала електронний пошук серед матеріалів. Epiq вдалося зменшити витрати на транскрипцію, одночасно обробляючи все більші обсяги мультимедійних ресурсів для своїх клієнтів.