Медаль Філдса вдруге за всю історію отримують українські науковці. Цьогоріч нагороду присудили математикині Марині В’язовській, яка також стала другою жінкою – лауреаткою премії. 

Науковиця з України вже деякий час живе у Швейцарії, де викладає у Федеральній політехнічній школі Лозанни (EPFL). Сьогодні вона отримала медаль Філдса – найпрестижнішу математичну нагороду, яку присуджують кожні чотири роки на Міжнародному конгресі математиків. Медаллю відзначають математиків віком до 40 років, які зробили значний внесок у науку. 

Марина В’язовська отримала премію за розв’язання математичної задачі про пакування куль. Вона довела, що ідеальним способом спакувати кулі у 8-вимірному просторі є решітка Е₈, а у 24-вимірному просторі – решітка Ліча. 

«Це просте геометричне питання, яке виникло дуже давно, і насправді є дуже природним: якщо у вас є дуже велика коробка, велика на всі боки, висока і широка, і у вас є необмежений запас однакових куль, то скільки ви зможете їх у цю коробку вкласти? Важливим стає, скільки куль може вміститися на одиницю об’єму», – говорить науковиця про задачу в інтерв’ю nauka.ua. 

Пакування за допомогою решітки Е₈ та Ліча у розмірностях 8 та 24 винайшли раніше інші математики, однак науковиця з України змогла довести, що щільнішого способу пакування куль у цих просторах не існує. 

«Як і іншим математикам, що отримали медаль Філдса, В’язовській «вдається робити неочевидні речі, які багато хто намагався та не зумів зробити». На відміну від інших, вона робить це відкриваючи дуже прості, природні, глибинні структури – речі, яких ніхто не очікував і ніхто не міг знайти», – говорить математик і співавтор науковиці Генрі Кон. 

Нагороду Марині В’язовській вручили на Міжнародному конгресі математиків у Гельсінкі. Вона також отримала премію у розмірі 15 тисяч канадських доларів за свої досягнення. Крім В’язовської, медаль цьогоріч також отримали науковці з США, Швейцарії та Великої Британії.