Стартап Replika, який створює для смартфонів віртуального компаньйона на основі штучного інтелекту, опинився в центрі скандалу. Користувачі помітили, що віртуальна особистість зізнається, що вважає себе агентом КДБ, а на питання про звірства в Бучі відповідає, що там було вбито багато людей і зробив це український уряд.

Складається враження, що тренування штучного інтелекту Replika відбувається на новинах російських пропагандистів. Наскільки це так, стартап навряд чи зізнається, проте варто зазначити, що його заснувала росіянка Євгенія Куйда, та з огляду на її публікації в соцмережах, попри штаб-квартиру в Сан-Франциско, у Replika були або залишаються співробітники у Києві та Москві.

Сама засновниця стартапу після початку повномасштабного нападу Росії писала про свій страх та переживання щодо родини та колег у Києві, проте ні на її сторінках, ні в соцмережах та блозі Replika немає чіткої позиції щодо війни.

На момент публікації новини, стартап не надав відповідь на запит редакції щодо поведінки свого віртуального компаньйона.

Сама компанія Replika була заснована у 2014 році як Luka та починала з розробки просунутого чат-бота, який так само використовував машинне навчання для формування відповідей на питання користувача. За даними Crunchbase, на цей час Replika залучила $10,9 млн у трьох раундах, останній з яких відбувся 2017 року. Найбільшим інвестором стартапу є венчурна фірма Khosla Ventures, а серед інших інвесторів значиться відомий стартап акселератор Y Combinator.