Сьогоднішня публікація Генерального штабу ЗСУ у Facebook стосовно «Порядку надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання» здійняла хвилю непорозуміння. 

В інформаційному просторі це зрозуміли так, ніби відтепер військовозобов’язаним доведеться брати дозвіл для переміщення в Україні.

Трохи пізніше радниця головнокомандувача — Євгенія Рябека — дала коментар виданню РБК-Україна, де точніше пояснила, про що йдеться та чи зможуть військовозобов’язані пересуватися країною без дозволів. Вона пояснила, що допис наголошує виключно про правила впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання та місце реєстрації.

Тобто при зміні місця проживання, особа зобов’язана звернутися до центра військового комплектування, знятися з обліку та стати на облік на новому місці. Насправді тут жодних нових правил немає навіть для мирного часу.

На жаль, спільнота зрозуміла це не так, через що виникло масове обурення.

«Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така — щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів» — коментує Рябека.

Додатково пані Євгенія наголосила, що це не стосується поїздок за межі міста, села тощо. Дозвіл для цього не потрібен.

Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось

Ми доповнимо матеріал, якщо з’являться додаткові деталі.