Чи існує реальність тоді, коли ніхто її не спостерігає? Подібно до давньої загадки, чи видає звук падаюче дерево у лісі, де його ніхто не чує, це питання є одним з найцікавіших у квантовій механіці. 

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Communications Physics, бразильські вчені припускають, що реальність існує «в очах спостерігача». Вони спробували перевірити принцип комплементарності, запропонований данським фізиком Нільсом Бором у 1928 році. Принцип стверджує, що об’єкти мають пари доповнювальних властивостей, які неможливо спостерігати або вимірювати одночасно.

Нове дослідження, проведене у квітні 2022 року, дозволило вченим зробити висновок, що фізична реальність у квантовому світі складається з взаємосуперечливих сутностей, які, з усім тим, не суперечать, а доповнюють одна одну. За словами науковців, це винятковий результат. 

«Бразильські дослідники розробили математичну систему та відповідну експериментальну конфігурацію, яка дозволяє перевірити квантову теорію. Зокрема, зрозуміти природу комплементарності через вивчення фізичного реалізму системи», – коментує роботу доцент фізики Фордгемського університету. 

«Той факт, що матеріальна частинка може поводитися як хвиля, а світло — як частинка, залежно від контексту, все ще залишається однією з найбільш інтригуючих і найкрасивіших таємниць квантової фізики», — говорить один з авторів дослідження. 

Спроби краще зрозуміти квантову механіку потенційно допоможуть створити квантові технології, які далеко випереджатимуть сучасні. Те, що реальність може існувати в очах спостерігача – дуже своєрідний аспект фізичної реальності. До розгадки цієї таємниці залишається ще дуже багато роботи.