76 років тому, 5 липня 1946 р., стриптизерка «Казино де Парі» 18-річна Мішлін Бернардіні вперше продемонструвала на публіці приголомшливий крихітний купальний костюм, створений паризьким модельєром Луї Реаром – бікіні. Професійні моделі відмовилися одягати цю непристойну річ.

Купальник був названий на честь атола Бікіні, на якому чотирма днями раніше відбулися випробування американської водневої бомби. Рекламний слоган купальника підкреслював те, що це була роздільна та дуже маленька модель купального костюма: «Бікіні – розділений атом!». На виготовлення першого бікіні пішло лиш 76 см² тканини, і він повинен був складатися у крихітну коробочку, яку модель тримала у руках.

Фото дня: бікіні

Фото: Мішлін Бернардіні демонструє бікіні та коробочку для нього біля басейну готелю Молітор, 5 липня 1946 року

На Мішлін Бернардіні чекала шалена популярність – протягом декількох місяців вона отримала 50 тис. листів від фанатів-чоловіків, багато з яких пропонували їй шлюб.

Знадобилось майже 10 років, щоб бікіні перестали сприймати у штики й дозволили одягати на публічних пляжах. Популярності купальника посприяв фільм Роже Вадима «І Бог створив жінку» / Et Dieu… créa la femme (1956) у якому Бріжит Бардо з’явилася у білому бікіні.

Насправді Луї Реар не був першим, хто винайшов роздільний жіночий купальний костюм. За 2000 років до того це зробили римляни. Але, як і багато інших речей, створених греками та римлянами, цю теж забули на довгий час.

Фото дня: бікіні

Фото: мозаїка з давньоримськими дівчатами, які займаються спортом у сублігакулюмах та строфіумах («античних бікіні»). Вілла Романа дель Казале, Сицилія, Італія, 286-305 рр. н. е.