Велика ймовірність скорочення або повної зупинки постачання російського газу підштовхує німецькі міста шукати альтернативні способи обігріву будинків. У Берліні шведська комунальна компанія Vattenfall зводить велетенську башту у промисловому районі біля берегів річки Шпрее, яка має частково забезпечити мешканців міста теплом та гарячою водою.

Висота башти досягає 45 метрів, вона вміщує до 56 мільйонів літрів гарячої води, що має допомогти обігрівати будинки Берліна цієї зими.

Хоча системи централізованого опалення, що працюють на вугіллі, газі чи відходах, існують уже більше століття, більшість з них не призначені для зберігання значної кількості тепла. Натомість вони спалюють стільки викопного палива, скільки потрібно, щоб забезпечити подачу тепла.

Навпаки, нова установка Vattenfall буде утримувати воду, доведену майже до температури кипіння, використовуючи електроенергію від сонячних і вітрових електростанцій по всій Німеччині. Об’єкт фактично діє як гігантська батарея, хоча замість накопичення електроенергії він накопичує тепло.

Об’єкт вартістю 50 мільйонів євро матиме теплову потужність 200 мегаватів — цього достатньо, щоб задовольнити більшу частину потреб Берліна в гарячій воді влітку та близько 10% того, що потрібно взимку. Величезний ізольований резервуар може зберігати воду гарячою до 13 годин, допомагаючи подолати короткі періоди, коли немає вітру чи сонця.

Попри те, що після завершення будівництва наприкінці цього року це буде найбільша теплоакумуляційна установка в Європі, у Нідерландах уже планується будівництво ще більшої.