62 роки тому, 4 липня 1960 р. на прапорі США з’явилася п’ятдесята зірочка – на честь нового штату – Гаваї.

Насправді Територія Гаваї, до речі, створена після анексії островів США 7 червня 1898 р., стала повноцінним штатом ще 21 серпня 1959 р., після загального референдуму, який було проведено після того, як президент США Дуайт Ейзенхауер підписав «Закон про надання Гаваям статусу штату». Але ще з 1818 р. зірочки на прапорі США додають лише на День незалежності, тобто 4 липня, тому довелось почекати.

Цікаво, що на прапорі самого штату Гаваї зберігся… британський Юніон Джек!

За останні 100 років Гавайські острови відігравали роль плантацій цукрової тростини, військово-морської бази та тропічного курорту. У XXI сторіччі до цього додалась роль лабораторії NASA.

Саме на Гаваях, на північному схилі вулкана Мауна-Лоа (до речі, найбільшого вулкана на Землі), у покинутому кар’єрі на висоті 2500 м над рівнем моря знаходиться купол HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation).

HI-SEAS – це серія ізоляційних експериментів NASA, які симулюють політ та життя на Марсі. Майже повністю мертва вулканічна місцевість дуже схожа на Марс, а віддаленість від туристичних маршрутів дозволяє дійсно ізолювати учасників випробувань.

Фото дня: марсіанські місії HI-SEAS на Гаваях

Фото з архіву NASA: купол HI-SEAS та один з його мешканців на фоні вулкана Мауна-Лоа під час місії HI-SEAS III, березень 2015 р.

Перша місія HI-SEAS I тривалістю 4 місяці стартувала 13 листопада 2013 р. і сконцентрувалася на… кулінарних та психологічних аспектах тривалої ізоляції колективу з 8 осіб. Потім було ще п’ять місій HI-SEAS, найдовша – HI-SEAS IV, тривала 366 днів, з 28 серпня 2015 р. до 28 серпня 2016 р. Потім тут пройшло чотири спільні місії EMMIHS (EuroMoonMars + International MoonBase Alliance + HI-SEAS). А з 2020 р. у куполі HI-SEAS проводяться короткотривалі (14 діб) місії по імітації польоту та перебування на Місяці. Остання така місія, Selene IV, завершилась у березні 2021 р.

P.S. Ледь не забули. Поздоровляємо США з Днем незалежності!