Seeing New York (Seeing New York Automobiles, Inc.) – американська компанія, яка пропонувала туристам екскурсійні тури по Нью-Йорку на електричних автобусах та човнах на початку XX століття.

Відкриті електробуси кожну годину рушали від всесвітньо відомого Флетайрон-білдінг. Зверніть увагу, у 1904 р., усього через два роки після завершення будівництва, Фуллер-білдінг, названий на честь «винахідника» хмарочосів Георга Фуллера, вже прозвали «Праскою», але тоді слова Flat та Iron ще не злилися в одне.

Тур Seeing New York, передвісник сучасних туристичних маршрутів Hop-On Hop-Off Sightseeing Tour, пропонував відвідати «історичну частину Нью-Йорку голландської, британської та американської доби; Бауері, Китайський квартал, Бруклін, Замковий сад (Касл-Клінтон), Центральний парк, Великі бульвари, історичну річку Гудзон, Колумбійський університет, могилу генерала Гранта та статуї Христофора Колумба й Вільяма Шекспіра». У 1913 році флот Seeing New York налічував 8 електричних автобусів.

Фото дня. Seeing New York – тур на електричних автобусах у Нью-Йорку 1904 р.

Фото з архіву бібліотеки Конгресу США. Електробус компанії Seeing New York біля Флетайрон-білдінг, 1904 р.

На жаль, нам не вдалося з’ясувати виробника та характеристики електричних автобусів, які використовувала Seeing New York. Найперша згадка про електричні автобуси відноситься до багатомісного електротаксі Siemens-Schuckertwerke 1905 року, яке працювало у Берліні, та London Electrobus Company, яка запустила флот електробусів у столиці Великої Британії у 1907 р. Але треба розуміти, що на початку XX сторіччя 38% автомобілів у США були електричні та існувало десятки, якщо не сотні невеликих виробників електрокарів.

Фото дня. Seeing New York – тур на електричних автобусах у Нью-Йорку 1904 р.

Сучасна колоризація оригінального фото