Завдяки міжнародній ініціативі Seabed 2030 на карту нанесли вже 23,4% від усього океанічного дна на Землі. Проєкт, що в основному покладається на добровільно надані дані від урядів, організацій і дослідницьких установ, є частиною більшої ініціативи ООН The Ocean Decade

Seabed 2030 сподівається нанести на мапу всі 100% океанічного дна до 2030 року. За словами дослідників, це буде можливо завдяки розвитку технології та збиранню вже наявних даних. Лише за останній рік організація додала виміри території, що за розмірами приблизно дорівнює площі Європи, в основному покладаючись на наявні архіви. 

Вчені вважають, що картографування дна допоможе краще розуміти зміни клімату, виявляти цунамі та інші стихійні лиха. Воно також може сприяти зусиллям по збереженню океанів. 

«Повна карта дна океану — це інструмент, який дозволить нам вирішити деякі з найгостріших екологічних проблем нашого часу. В тому числі зміну клімату та забруднення моря. Це дозволить нам захистити майбутнє планети», – говорить виконавчий директор The Nippon Foundation – організації, за сприяння якої відбувається проєкт. 

Усі дані, які збирає Seabed 2030, будуть розміщені у відкритому доступі на ресурсі GEBCO. До цього проєкту існувало дуже мало даних про вимірювання дна океану, відкритих для загального користування.