Європейський Союз оголосив про запуск схеми безвізового режиму ETIAS, який запрацює у травні 2023 року. Коли він набуде чинності, для подорожі Європою доведеться отримувати дозвіл усім, хто раніше міг в’їжджати без візи. Про це повідомляє CNN. 

ETIAS – не те ж саме, що віза. Його можна зробити швидше та отримати онлайн, він не вимагає біометричних даних. Однак він вимагає проходження певної процедури та робиться не безплатно. 

Вимога не поширюється на мешканців ЄС. Однак усі, хто раніше міг в’їжджати до країн Європейського блоку безвізово, обов’язково муситимуть оформити ETIAS. До таких належать громадяни близько 60 країн світу, в тому числі США і Великобританії, яка вийшла з ЄС. Для тих, хто і раніше мав в’їжджати за візою, нічого не змінюється. 

Українці також повинні будуть оформлювати ETIAS для в’їзду в країни Європи. Він буде потрібний для короткострокового в’їзду (до 90 днів) з метою туризму, бізнесу, транзиту або з медичними цілями. Дозвіл буде діяти протягом 3 років з дня його видачі.

Заповнити заявку ETIAS українцям рекомендується за 96 годин до дати вильоту. Її обробляють та затверджують протягом кількох хвилин. Авторизацію надсилають електронною поштою у файлі PDF, який не потрібно роздруковувати.

Оформлення ETIAS коштуватиме €7 ($7,35) для людей віком від 18 до 70 років. Заявники віком до 18 років або старше 70 років отримають ETIAS безплатно

Як зазначається на офіційному сайті, нововведення з’явилось у відповідь на глобальне зростання терористичної діяльності. Воно стає обов’язковим для морських, сухопутних або повітряних подорожей Європою.