Науковці з Чиказького університету розробили новий алгоритм, який може передбачити злочини за тиждень до того, як вони стануться. Прогнози точні на 90%, а місце події визначається з точністю до 300 м. 

Для передбачення алгоритм вивчає закономірності у публічних даних про насильницькі та майнові злочини. Дослідження опублікували в журналі Nature. 

Ефективність інструменту перевірили на даних про місто Чикаго. Перевірка стосувалась двох категорій злочинів: насильницьких (вбивства, напади та побиття) та майнові (крадіжки зі зломом, пограбування та викрадення автомобілів). 

Такі дані найчастіше повідомляли поліції навіть у районах, де існує історична недовіра до правоохоронних органів. Також вони менше залежать від упередженості правоохоронців. 

Нова модель розглядає злочини з огляду на часові та просторові координати окремих подій і виявляє закономірності для прогнозування наступних. Вона ділить місто на сектори близько 300 метрів у поперечнику і передбачає у них злочинність. 

«Ми створили цифрового двійника міського середовища. Якщо ви надасте йому дані про те, що сталося в минулому, він скаже вам, що станеться в майбутньому», – говорить провідний автор дослідження.

Він зазначає, що алгоритм слід використовувати як додатковий інструмент міської політики та поліцейських стратегій для боротьби зі злочинністю. 

«Тепер можна використовувати це як симулятор та побачити, що станеться, якщо в одному районі міста зросте злочинність або в іншому районі посилиться контроль. Якщо застосувати всі ці змінні, можна побачити, як системи розвиватимуться у відповідь», – розповідає науковець.

Інструмент також виявив поліцейську упередженість щодо злочинів у різних районах міста. Коли рівень злочинності в заможніших районах зростав, це призводило до більшої кількості арештів. Але цього не ставалось у бідніших районах, що свідчить про дисбаланс у реагуванні поліції.