Телескоп Джеймса Вебба, який має замінити Хаббл, уже пів року провів на орбіті. За цей час надскладний апарат розгорнув протисонцевий екран, запустив наукові інструменти та досяг точки спостереження на відстані понад 1 млн кілометрів від Землі. Про це повідомляє Ars Technica

Зараз усі ці зусилля включно з будівництвом телескопа починають виправдовуватися. 6,5-метрове дзеркало Вебба розгорнулось і починає збирати наукові зображення й дані. 

Кілька зображень, що є результатом перших спостережень телескопа, планують оприлюднити 12 липня. Серед них – знімки найглибшого Всесвіту, у який колись могло зазирнути людство, та спектру атмосфери навколо екзопланети. Працюючи в інфрачервоному діапазоні, Вебб зможе також ідентифікувати відбитки малих молекул на кшталт кисню чи вуглекислого газу, які можуть вказувати на придатність планет до життя. 

«Фотографії робляться просто зараз. Ми вже маємо кілька дивовижних наукових досягнень, і деякі ще потрібно зробити на цьому шляху вперед. Ми на півдорозі до того, щоб отримати історичні дані», – говорить Томас Цурбурхен, очільник наукових програм NASA. 

Телескоп повністю функціональний і має достатньо палива для роботи, принаймні, протягом 20 наступних років. Томас Цурбурхен говорить, що вже у захваті від знімків, які робить апарат. За його словами, він мало не розплакався, розглядаючи перші фотографії.  

«Це емоційний момент, коли ти бачиш, як природа раптово розкриває деякі зі своїх таємниць. Я хотів би, щоб ви уявили і чекали на це з нетерпінням», – говорить науковець. 

Зворотний відлік до публікації перших зображень ведеться на цій сторінці. На сьогодні до цієї події залишилось 11 днів.