Науковці з провідних університетів Китаю пропонують відправити на орбіту Нептуна космічний апарат із ядерним двигуном. До найвіддаленішої планети Сонячної системи він має вирушити 2030 року. Про це повідомляє The Register. 

Досі астрономи не мали багато можливостей поглянути на Нептун зблизька. Найбільш детальні дані про планету вони отримали з Вояджера NASA, який пролетів повз планету ще у 1989 році. Зараз китайські вчені вірять, що зможуть запустити космічний корабель на його орбіту. 

На шляху місії постануть значні виклики. Простір, у якому розташовані зовнішні планети, холодний і темний. Кораблі, що залітають на таку відстань, не можуть розраховувати на сонячну енергію і потребують інших джерел для своєї роботи. 

Радіоізотопні термоелектричні генератори вже використовувались на більш ніж 30 місіях, забезпечуючи космічні апарати теплом і паливом. Вони працюють, перетворюючи тепло від радіоактивного розпаду палива, наприклад плутонію-238, на електрику.

Китайські автори передбачають, що космічний апарат важитиме до 3 000 кг і буде живитись від ядерного реактора на одному кінці. На ньому також будуть чотири менші супутники – два для дослідження атмосфери Нептуна і ще два для Тритона, його найбільшого супутника. Тритон є дивним об’єктом – він обертається у протилежний до Нептуна бік, є геологічно активним і може мати рідкі океани під льодяною поверхнею. 

Найкращий час для запуску космічного апарату настане у 2030 році. NASA також розглядає можливість вивчення Нептуна.