Китай створив відкриту платформу, щоб прискорити розробку власної операційної системи та позбутись залежності від американських розробок, як Windows і macOS. Про це повідомляє South China Morning Post. 

Kylinsoft, дочірня компанія державної China Electronics Corp минулого тижня об’єднала зусилля з більш ніж 10 китайськими компаніями, в тому числі Національним науково-дослідним центром промислової інформаційної безпеки. Вони створюють спільноту openKylin, в якій розробники ділитимуться кодом, пов’язаним з ОС Kylin.

Китай десятиріччями намагається створити операційну систему, яка могла б конкурувати з Windows – однак досі безрезультатно. ОС від Microsoft займає 85% ринку у материковому Китаї. 

Спроби прискорити створення конкурентоспроможної операційної системи з Китаю відбуваються на тлі загострення стосунків країни із США. Китай прагне позбутися залежності від Заходу у ключових технологіях та програмному забезпеченні. 

Kylin від початку був розроблений Національним університетом оборонних технологій Народно-визвольної армії. Його ліцензували для комерційного використання у 2014 році. 

Згідно зі звітом дослідницької та консалтингової компанії EqualOcean, перші версії Kylin містять коди Unix-подібного програмного забезпечення FreeBSD, тоді як пізніші версії базуються на Linux.

На сьогодні Kylinsoft випустила три операційні системи: V10, V4 і NeoKylin V7.0. V10 сумісна з найбільшою кількістю процесорів, у тому числі від HiSilicon, Loongson, Sunway, Hygon та FeiTeng Huawei Technologies Co.