Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну голова Комітету з розвідки Сенату Марк Ворнер надіслав Google листа із попередженням, щоб компанія була напоготові щодо «експлуатації вашої платформи Росією та пов’язаними з Росією організаціями», і закликав пошукового гіганта провести аудит свого рекламного бізнесу щодо дотримання економічних санкцій.

Але вже 23 червня після публікації нового звіту виявилося, що Google ділився потенційно конфіденційними даними користувачів із російською рекламно-технічною компанією RuTarget, що потрапила під санкції та належить найбільшому державному банку Росії – «Сбєрбанку». Про це йдеться в розслідуванні видання ProPublica.

Згідно з дослідженням компанії з аналізу цифрової реклами Adalytics, Google дозволив RuTarget, російській компанії, яка допомагає брендам і агентствам купувати цифрову рекламу, отримувати доступ і зберігати дані про людей, які переглядають вебсайти та програми в Україні та інших частинах світу.

Adalytics виявила близько 700 прикладів отримання RuTarget даних користувачів від Google після того, як 24 лютого компанія була додана до списку санкційних організацій Міністерства фінансів США. Обмін даними між Google і RuTarget припинився через чотири місяці, 23 червня, в день, коли видання ProPublica зв’язалося з Google щодо коментаря про цю діяльність.

Особливе занепокоєння викликає те, що аналіз показав, що Google надав дані RuTarget про користувачів, які переглядали вебсайти в Україні. Це означає, що Google міг передати таку важливу інформацію, як унікальні ідентифікатори мобільних телефонів, IP-адреси, інформацію про місцеперебування та інформацію про інтереси користувачів і онлайн-активність, дані, які, на думку сенаторів і експертів США, можуть використовуватися російськими військовими та розвідувальними службами для відстеження людей або локацій.

У квітні минулого року двопартійна група американських сенаторів надіслала Google та іншим великим компаніям рекламних технологій листа, попереджаючи про наслідки для національної безпеки даних, які передаються в рамках процесу купівлі цифрової реклами. Вони зазначили, що ці дані користувачів «будуть золотою жилою для іноземних спецслужб, які можуть використовувати їх для інформування та посилення хакерських дій, шантажу та кампаній впливу».

Представник Google Майкл Асіман заявив, що компанія заблокувала для RuTarget використання своїх рекламних продуктів у березні, і що з того часу фірма не купувала рекламу безпосередньо через Google. Проте він визнав, що російська компанія все ще отримувала дані про користувачів і дані про купівлю реклами від Google, перш ніж проблема була помічена ProPublica та Adalytics.