43 роки тому, 1 липня 1979 р. до магазинів електроніки у Японії надійшла новинка – компактний касетний програвач Sony Walkman TPS-L2 – малюк, якому судилося перевернути світ, ставши іконою та обов’язковим атрибутом покоління 1980-х.

Walkman з’явився на світ тому, що співзасновник Sony Масару Ібука втомився використовувати під час численних відряджень громіздкий касетний магнітофон Sony TC-D5. Він попросив виконавчого заступника президента Норіо Ога розробити стереоверсію магнітофона лише для відтворення музики, оптимізовану для прослуховування у навушниках під час поїздок.

Перша ціна Sony Walkman TPS-L2 складала ¥33,000 або $150 (близько $600 у цінах 2022 р.). Sony планувала продавати десь 5 000 програвачів на місяць, але несподівано Walkman став справжнім хітом і лише за перші 2 місяці було продано 30 000 пристроїв. Взагалі-то до 2009 р. по світу розійшлось понад 385 млн Walkman. І це не рахуючи клони та варіації на тему від інших виробників.

Фото дня: 1979 Sony Walkman TPS-L2

Фото: Перший Walkman 1979 року на виставці «It’s a Sony» у Sony Building в Гіндза, Чуо-Ку, Токіо. Фотограф Йошіказі Такада.

Лінійка Walkman існує і зараз у вигляді цифрових плеєрів для меломанів по зовсім недемократичній ціні. У час, коли майже усі слухають музику у дорозі зі смартфонів, Walkman знайшли свою нішу, та, здається, почуваються зовсім непогано.

З днем народження, Walkman!