З розвитком машинного навчання, яке найбільше за останні роки вплинуло на мобільну фотографію, для виробників майже зникла необхідність у перегонах за найвищою роздільністю чи розміром матриці. З усім тим, деякі виробники все ж таки більше покладаються на фізичні параметри, а не алгоритми. До таких відносяться компанії Sony та Xiaomi, які спільно розробили новий дюймовий сенсор для камер смартфонів, що отримав назву IMX989 та вперше має з’явитися у флагманській моделі Xiaomi 12S Ultra.

Згідно з повідомленням на Weibo, яке помітили в Android Authority, флагман Xiaomi отримає дюймовий сенсор. Це матриця такого ж розміру, що і в одній з найкращих компактних камер Cyber-shot RX100 VII від Sony.

Це насправді велике досягнення, адже раніше виробникам не вдавалося створити дюймовий сенсор камери для відносно компактного корпусу сучасного смартфона. Найкращим результатом Xiaomi була 1/1.12″ 50-мегапіксельна матриця в Mi 11 Ultra, Sony формально зробила це в моделі Xperia Pro-I, вона справді містить сенсор такого розміру, але використовує лише його частину.

Водночас більший сенсор, більші пікселі та більша оптика мають забезпечити значні переваги якості зображення у порівнянні з меншими, традиційними камерами для смартфонів, особливо при слабкому освітленні. Принаймні обидві компанії на це розраховують, генеральний директор Xiaomi Лей Цзюнь раніше заявляв, що Xiaomi та Sony поділили $15 мільйонів на розробку нової матриці.

На цей час немає подробиць про роздільну здатність IMX989, але Xiaomi каже, що новий сенсор здатен захоплювати більше світла, швидше фокусується та має покращені можливості динамічного діапазону. Точніше, компанія заявляє про збільшення на 76% можливості вловлювання світла в порівнянні з сенсором iPhone 13 Pro Max.

У Xiaomi стверджують, що Xiaomi 12S Ultra також отримає покриття лінз Summicron. Зазначається, що воно забезпечує відбивну здатність 0,2% і світлопроникність 93%, а також зменшує фіолетову окантовку та відблиски.

Молодші моделі серії, Xiaomi 12S та 12S Pro, будуть оснащені сенсором IMX707 на 50 мегапікселів (розмір сенсора 1/1,28 дюйма). Компанія обіцяє, що цей сенсор здатен захоплювати на 49% більше світла в порівнянні з IMX766.

Більше подробиць про нові смартфони Xiaomi та модулі камер ми дізнаємося вже 4 липня, після їхньої презентації.