Швейцарська кліматична технологічна компанія Climeworks вчора оголосила про початок будівництва свого найбільшого заводу, який вловлюватиме вуглекислий газ із повітря. Новий завод під назвою Mammoth («Мамонт») значно розширить потужності компанії в Ісландії.

Раніше Climeworks побудувала тут подібний завод Orca («Косатка»). Під час свого запуску у вересні минулого року він був найбільшим таким підприємством у світі. Orca міг уловити до 4 000 тонн CO2 на рік – саме стільки за рік приблизно викидають 790 транспортних засобів. Натомість Mammoth зможе вловлювати у 9 разів більше вуглекислого газу. 

Компанія Climeworks планує, що завод будуватиметься від 18 до 24 місяців. Уловлений вуглекислий газ планують зберігати у порожнинах гірських порід поблизу, щоб уникнути будівництва трубопроводів, не дружніх до довкілля. 

У Ісландії побудують найбільший завод, який вловлюватиме CO2 з повітря
Вигляд будівельного майданчика, де у майбутньому постане завод. Джерело: Climeworks

Однією з проблем технології Direct Air Capture як способу зменшити забруднення є необхідність живити заводи достатньою кількістю енергії. На щастя, і Mammoth, і Orca будують у геотермальному парку у Хеллісхейді, Ісландія. Вони використовують відновлювальну геотермальну енергію та залишкове тепло для відділення CO2 від повітря. 

Більший завод, який зараз будується у Техасі, зможе вловлювати до 1 мільйона тонн вуглекислого газу, коли запрацює у 2025 році. Однак він буде використовувати інший тип фільтрації, що вимагатиме вищих температур. У результаті, завод працюватиме на поєднанні викопної та відновлювальної енергії та буде також вловлювати вуглекислий газ власного «виробництва».