Для відновлення зв’язку майже з початку російського вторгнення в Україну використовується у тому числі супутниковий інтернет від Starlink. Ілон Маск дуже швидко відреагував на запит, після чого країна отримала покриття та почалося постачання «тарілок». У Держспецзв’язку розповіли, що Укрзалізниця встигла протестувати ці термінали у своїх потягах.

В інтерв’ю Liga.Tech голова Держспецзвʼязку Юрій Щиголь розповів, що наразі в Україні використовується 12 тисяч терміналів, що складає 20% їх кількості в Європі. Він додав, що Starlink має бути резервним каналом, але зараз саме він допомагає українським операторам, провайдерам та об’єктам критичної інфраструктури налагодити зв’язок.

Ба більше, в Укрзалізниці випробували таке підключення в поїздах, чим здивували навіть технічних спеціалістів самої Starlink:

Коли після тестування звʼязалися з технічними фахівцями Starlink і показали, як це працює, – навіть вони здивувалися, що ми змогли так застосувати Starlink. За технічними характеристиками він не повинен працювати на таких швидкостях. Але працює і надає послуги.

Якщо все піде за планом, то такі термінали почнуть подорожувати Укрзалізницею вже до кінця цього року.

Також Юрій Щиголь додав, що зараз надання послуг зв’язку від Starlink в Україні безплатне. Після закінчення війни, звісно, з’являться тарифи на послуги, але вже є попередні домовленості з компанією, що цінники будуть відрізнятися від американських та європейських.