Samsung Electronics Co Ltd першою у світі починає масове виробництво чипів на основні 3-нанометрової технології. Компанія шукає нових клієнтів і хоче скласти більшу конкуренцію TSMC на ринку виробництва мікросхем. Про це повідомляє Reuters. 

У порівнянні зі звичайними 5-нанометровими чипами, перше покоління 3-нанометрових може зменшити енергоспоживання на 45%, збільшити продуктивність на 23% і зменшити площу на 16%. Компанія не називає клієнтів, які першими отримають розробку. Очікується, що це буде сама Samsung і китайські компанії. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) – провідний виробник мікросхем у світі. Він контролює близько 54% ​​світового ринку та постачає чипи до компаній, які не мають власного виробництва – в тому числі Apple і Qualcomm. 

Samsung першим починає виробництво 3 нм чипів: вони матимуть більшу продуктивність і менше енергоспоживання
Завод із виробництва мікросхем Samsung Electronics у Хвасоні, Південна Корея. Джерело: Reuters

Samsung займає друге місце на ринку з часткою 16,3%. Минулого року компанія оголосила про інвестиційний план у $132 мільярди, щоб обійти TSMC у виробництві мікросхем до 2030 року. Знайти клієнтів планується у Китаї, де різноманітні компанії – від автовиробників до виробників побутової техніки – поспішають знайти постачальників чипів і компенсувати їх глобальний дефіцит. 

Водночас TSMC планує запустити масове виробництво 2-нанометрових мікросхем у 2025 році, тож конкуренція розвиватиметься надалі.