Потужність суперкомп’ютерів, які моделюють погоду у США, збільшили втричі. До них додали дві високопродуктивні обчислювальні системи, розроблені General Dynamics, щоб точніше та швидше прогнозувати появу ураганів. Про це у вівторок 28 червня повідомило Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA). 

Минулого року урагани, що вдарили по південному та східному узбережжях США, коштували країні понад 160 життів і $70 мільярдів збитків. Через зміну клімату ситуація тільки погіршуватиметься, тож для передбачення небезпеки потрібні нові потужності. 

«Це важливий день для NOAA і прогнозування погоди. Дослідники з рекордною швидкістю розробляють нові моделі прогнозів, засновані на ансамблях, і зараз ми маємо необхідні комп’ютерні потужності, щоб втілити багато з цих істотних досягнень для покращення прогнозів клімату і погоди», – говорить директор Національної погодної служби у NOAA. 

General Dynamics підписала контракт на розробку двох суперкомп’ютерів Dogwood і Cactus ще у 2020 році. Їх доставили на місця у Вірджинії та Аризоні, де вони замінять пару старих систем від IBM.

Кожна система працює зі швидкістю 12,1 петафлопса або «квадрильйон обчислень в секунду з 26 петабайтами пам’яті». Це означає втричі більше обчислювальної потужності та вдвічі більше пам’яті у порівнянні з попередніми системами. Разом з іншими системами, NOAA тепер належить обчислювальна потужність у 42 петафлопс. 

За допомогою оновлених систем NOAA зможе створювати більш вірогідні моделі, з кращою роздільною здатністю та реалістичною фізикою. Через це прогнози погоди мають стати точнішими, а штормові попередження надходитимуть завчасно. 

«Ми зараз розробляємо моделі, які забезпечать додатковий час до появи небезпечних погодних явищ і точніші прогнози інтенсивності ураганів – як у океані, так і тих, що вдарять по суходолу, і ми хочемо мати більше часу (до того, як це станеться», – говорить директор Національної метеорологічної служби.