TikTok вже мав проблеми з урядом США. Тоді Дональд Трамп намагався розлучити соціальну мережу з її материнською компанією ByteDance, наголошуючи на проблемах з безпекою даних американських користувачів. Зі зміною президента Сполучених Штатів ця ситуація втихла, але від нових проблем TikTok це не вберегло.

Комісар Федеральної комісії зв’язку Брендан Карр (Brendan Carr) звернувся до керівників Apple та Google у відкритому листі із закликом прибрати TikTok із магазинів додатків. З посиланням на звіт BuzzFeed, Карр обурюється через, знову-таки, безпеку користувацьких даних.

«Зрозуміло, що TikTok становить неприйнятний ризик для національної безпеки через його великий збір даних, який поєднується з доступом Пекіна до цих конфіденційних даних. Тому я прошу вас застосувати чіткі правила ваших магазинів додатків до TikTok та видалити його звідти через недотримання цих умов» — написав Карр.

За декілька годин до публікації твіту, TikTok доповів про перенесення даних американських користувачів на внутрішні сервери від Oracle.

Раніше звіт BuzzFeed розповів про запис внутрішньої зустрічі у вересні 2021, на якій співробітник TikTok говорив, що неназваний інженер ByteDance мав «доступ до всього». Таким чином китайські співробітники мали доступ до даних американських користувачів щонайменше з вересня 2021 року по січень 2022.

Карр наголосив, що відеофункції застосунку є лише прикриттям, а сам TikTok збирає «все, від історії пошуку та перегляду, до шаблонів натискань клавіш і біометричних ідентифікаторів обличчя та голосу».