Дослідники з Університету Джона Хопкінса розробили нову техніку, яка дозволяє частково паралізованій людині харчуватися за допомогою роботизованих рук, підключених через інтерфейс мозок-машина, повідомляє Engadget. Учаснику дослідження потрібно було лише робити невеликі рухи кулаками за певних підказок (наприклад, «виберіть місце розрізу»), щоб роботизовані руки, оснащені виделками та ножами, розрізали їжу та піднесли її до рота. За словами дослідників, частково паралізована людина могла отримати шматочок десерту протягом 90 секунд.

Новий метод зосереджений на спільній системі керування, яка мінімізує кількість ментального вводу, необхідного для виконання завдання. Частково паралізована людина могла зіставити свої чотири ступені свободи руху (по два для кожної руки) до 12 ступенів свободи для керування руками робота. Розумні реакції кінцівок також зменшили навантаження.

Технологія ще доволі молода. Вчені хочуть додати сенсорний зворотний зв’язок, схожий на дотик, замість того, щоб покладатися виключно на візуальні зображення. Вони також сподіваються підвищити точність та ефективність, зменшивши потребу у візуальному підтвердженні. Однак у довгостроковій перспективі команда бачить, що такі роботизовані руки відновлюють складні рухи та забезпечують більшу незалежність людям з особливими потребами.