Китайські дослідники створили коктейль препаратів, який може перетворити плюрипотентну стовбурову клітину на тотипотентну – ту, з якої зароджується життя. Це потенційно допоможе вирощувати організми, оминаючи потребу в сперматозоїдах і яйцеклітині. Дослідження опублікували в журналі Nature.

Не всі стовбурові клітини є рівними – вони мають певну ієрархію залежно від їх потенціалу. Мультипотентні стовбурові клітини знаходять у багатьох тканинах дорослої людини. Тут вони перетворюються на кілька типів клітин, потрібних у цій тканині чи органі, і допомагають відновленню. 

На крок вище стоять плюрипотентні стовбурові клітини, які знаходять в ембріоні, і які здатні перетворитись на майже будь-яку клітину тіла. Найвищими в ієрархії є тотипотентні стовбурові клітини, які можуть стати будь-якими клітинами тіла або такими тканинами, як плацента. 

Саме такою клітиною є перша, єдина клітина, яка формується із заплідненої яйцеклітини. Тотипотентні стовбурові клітини зберігаються протягом кількох стадій розвитку – потім вони перетворюються на плюрипотентні, які далі спеціалізуються на різні клітини тіла.

За останні роки вчені змогли перетворювати клітини дорослої людини на плюрипотентні стовбурові клітини, що створило основу для регенеративної медицини. Однак зараз науковці з університету Цінхуа просунулись на крок далі, повернувши плюрипотентні стовбурові клітини у тотипотентний стан вперше в історії. 

Дослідники перебрали тисячі комбінацій малих молекул, поки не знайшли три, що потенційно могли викликати тотипотентність у стовбурових клітин миші. Суміш назвали TAW-коктейлем, оскільки до неї ввійшли молекули TTNPB, 1-Azakenpaullone та WS6. 

Молекулярні тести показали, що коктейль викликає тотипотентність на усіх рівнях. Сотні генів, притаманних тотипотентним стовбуровим клітинам, ввімкнулись, а притаманні плюрипотентним – вимкнулись. Коли клітини культивували в лабораторних чашках і у живих ембріонах миші, вчені помітили, що вони поводяться як тотипотентні. У випадку з мишею, вони ділилися на ембріональні та позаембріональні (такі, як плацента) лінії клітин. 

У перспективі це допоможе створювати організм зі зрілої клітини, не потребуючи сперми та яйцеклітин. Винахід зможуть використати для лікування безпліддя або збереження видів на межі вимирання. Однак він точно викличе багато суперечок щодо своєї етичності.