Співзасновник та генеральний директор блокчейн-стартапа Solana українець Анатолій Яковенко анонсував у Нью-Йорку запуск смартфона Saga, орієнтованого на web3, повідомляє TechCrunch.

«Це те, що я принципово вважаю, що галузь має зробити», – сказав Яковенко. – «Ми не побачили жодної криптофункції на конференції розробників Apple через 13 років існування Bitcoin».

Люди будуть витягувати свої ноутбуки посеред побачень, щоб не пропустити можливість карбування NFT, пожартував Яковенко. «Тому я думаю, що настав час для криптовалют перейти на мобільні платформи», – додав Яковенко.

Смартфон Saga має на меті впровадити продукти та послуги цифрових активів, щоб користувачі могли легко здійснювати транзакції зі своєю криптовалютою через пристрій, а не браузер для ноутбука.

Блокчейн-стартап Solana українця Анатолія Яковенка анонсував смартфон Saga

На додаток до анонсу Saga, Яковенко поділився запуском Solana Mobile Stack, або SMS, який є шаром web3 для Solana, створеним на смартфоні. Він буде складатися з ряду продуктів, включаючи сховище даних, гаманець Solana Pay для Android і децентралізований магазин додатків dApp.

Низка криптокомпаній, включаючи FTX, Phantom і Magic Eden, будуть співпрацювати з SMS, а також Solana зібрала фонд для розробників у розмірі $10 мільйонів, щоб стимулювати створення програм.

Яковенко сказав, що смартфон Saga вартістю $1 000 буде доступний для попереднього замовлення з депозитом $100, а його постачання почнеться в першому кварталі 2023 року.

Блокчейн-стартап Solana українця Анатолія Яковенка анонсував смартфон Saga

Смартфон Saga допомагають створювати ексспівробітники компанії Essential Phone на основі моделі OSOM OV1 з металево-керамічним корпусом, яка побудована на платформі Qualcomm з процесором Snapdragon 8+ Gen 1 з 12 ГБ оперативної пам’яті та сховищем на 512 ГБ.

Saga також оснащена 6,55-дюймовим pAMOLED екраном з роздільністю FHD+, частотою оновлення 120 Гц та яскравістю 700 ніт.

В апараті використовується дві основні камери: 50-мегапіксельна ширококутна Sony IMX7666 та 12-мегапіксельна надширококутна Sony IMX373. Окрім того, є фронтальна 15-мегапіксельна камера для селфі.

Блокчейн-стартап Solana українця Анатолія Яковенка анонсував смартфон Saga

Набір безпровідних модулів в Saga стандартний: WiFi 6, Bluetooth 5.0, NFC і підтримка мереж 5G. Для позиціювання можуть використовуватися модулі супутникових систем GPS та GLONASS.

Смартфон отримав акумулятор 4 100 мА·год  з підтримкою швидкої зарядки Qualcomm Quick Charge 5.0 та безпровідного заряджання. Його корпус має розміри 166,2 x 75,9 x 7,99 при вазі 195 грамів.