Науковці виявили найбільшу у світі бактерію, чий розмір сягає майже сантиметра. Для прикладу, переважний розмір бактерій складає близько 2 мікрометрів. Гіганта, якого назвали Thiomargarita magnifica, знайшли у мангровому лісі у Гваделупі. 

Бактерію розміром з людську вію можна побачити неозброєним оком. Вперше її знайшли ще 2009 року, прикріпленою до затонулих листків мангрових дерев. Однак науковці не відразу зрозуміли, що це бактерія, через її надзвичайний розмір. В середньому, Thiomargarita magnifica сягає 0,9 см. Найбільші її представники виростали до 2 см. 

Пізніше за допомогою генетичного аналізу вдалось виявити, що тонка біла нитка є однією бактеріальною клітиною. Дослідження нового виду опублікували в журналі Science.

«Це дивовижне відкриття. Воно ставить питання, скільки ще таких гігантських бактерій існує – і нагадує, що нам ніколи не слід недооцінювати бактерії», – говорить мікробіологиня Петра Левін, яка працювала над дослідженням. 

Бактерії також знайшли прикріпленими до мушель устриць, каміння та скляних пляшок у воді. Науковцям поки не вдалось виростити їх у лабораторії, однак вони вже дізнались, що клітина бактерії має незвичну структуру. Зокрема, вона має великий центральний відділ, або вакуоль, що дозволяє деяким функціям виконуватись у контрольованому середовищі, а не по всій клітині. 

«Надбання великої центральної вакуолі точно допомагає їй подолати фізичні обмеження щодо того, наскільки великою може бути клітина», – говорить біолог Мануель Кампос, також задіяний у дослідженні.  

Науковці ще не визначили, чому бактерія стала настільки великою. Один з авторів дослідження припускає, що розмір – це адаптація, яка допомагає бактерії не бути з’їденою меншими організмами.