Міністерство оборони Ізраїлю планує розпочати випробування середньої роботизованої бойової машини (Medium Robotic Combat Vehicle, M-RCV) наступного року. Роботизований танк представлений Elbit Systems минулого тижня на виставці оборони та безпеки Eurosatory в Парижі має стати демонстрацією передових технологій країни, повідомляє New Atlas.

Маючи лише 169 500 активних військовослужбовців, які змушені діяти в міських районах та на пересічній місцевості, ізраїльські сили оборони вважають за краще дотримуватися доктрини мінімізації втрат. Як наслідок, Ізраїль дуже зацікавлений в оборонних і роботизованих системах, які усувають людський елемент.

Розроблений Управлінням оборонних досліджень і розробок Міністерства оборони Ізраїлю (DDR&D), Управлінням танків і БТР, а також ізраїльськими індустріями безпеки, роботизований танк побудований на новій роботизованій платформі типу BLR-2 виробництва ізраїльської фірми BL.

Роботизований танк Elbit Systems має:

  • 30-мм автономну гармату, спочатку розроблену Управлінням танків і БТР для бронетранспортера Eitan;
  • Систему активного захисту Elbit Iron Fist, яка є меншою, монтажною версією системи протиударного захисту Iron Dome;
  • Систему управління вогнем та управління завданнями;
  • Набір інструкцій для автономних операцій;
  • Активні та пасивні датчики для аналізу ситуації.

Крім того, роботизований транспортний засіб має капсульований безпілотник, який він може розгорнути для передових розвідувальних місій. Танк може перевозити різні важкі вантажі, а також ракетну установку Israeli Aerospace Industries і ракети Rafael Advanced Defense Systems Spike.

За словами Elbit, робот може працювати при будь-якій погоді в переважно автономному режимі та може інтегруватися з іншими безпілотними підрозділами на полі бою. Польові випробування роботизованого танку за репрезентативними сценаріями планується розпочати у 2023 році.