У пса Патрона може з’явитися конкурент – робособака «Spot» («Плямка») від Boston Dynamics. Армія США передасть одного з двох таких роботів в Україну, щоб допомогти американській неприбутковій організації очистити територію від мін та інших боєприпасів, повідомляє Foreign Policy. 

HALO Trust, підприємство з розмінування з кількома урядовими контрактами на роботу в Україні, буде використовувати робота для прибирання мінометних снарядів і касетних боєприпасів на Київщині. За допомогою довгої руки, встановленої замість голови, «Spot» може збирати боєприпаси, які не розірвалися, до спеціальної ями. Там їх будуть безпечно знешкоджувати партіями по 50-100 снарядів – без ризику для цивільних та всіх десяти команд HALO у Бучі та Броварах. 

«Загалом, «Spot» – це ефективний інструмент для захисту людей від небезпеки, і робот часто використовується для перевірки потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані», – говорить Ніколас Ноель, директор з маркетингу і комунікацій Boston Dynamics.

Під час тестування минулого року робособака добре себе показала із невеликими нестабільними снарядами, подібними до тих, які зараз знаходять в Україні. Тож фахівці сподіваються, що вона буде ефективною у роботі з касетними боєприпасами. Передачу собаки до HALO Trust у Boston Dynamics не прокоментували.  

«Spot» можна навчити автоматично виконувати повторювані дії без контролю людини. Наприклад, вмикати і вимикати перемикачі. У більш непередбачуваному середовищі, такому, як мінні поля, він працював на ручному керуванні під час тренувань минулого року. У HALO Trust вважають, що вони зможуть швидко навчитися переносити снаряди за допомогою робособаки.