Криптовалюта програє – цифрові валюти центральних банків стануть основою грошових систем мабутнього

Криптовалюта має структурні недоліки, які роблять її непридатною для грошово-кредитної системи. Натомість такі системи можуть будуватися на основі цифрових валют центральних банків (CBDC), які є цифровими представниками коштів у цих банках. Про це йдеться в новому звіті Банк міжнародних розрахунків, пише Coindesk.

Банк міжнародних розрахунків (BIS) – асоціація провідних центральних банків світу, присвятила валютній системі майбутнього 42-сторінкову главу у «Щорічному економічному звіті 2022». У цій системі знайдеться місце для деяких основних технічних функцій криптовалюти, як-от програмованість і токенізація – але не для криптовалюти як такої. 

«Наш загальний висновок укладається у девіз “Все, що може робити криптовалюта, CBDC зробить краще”», – сказав економічний радник і керівник дослідження BIS на брифінгу в понеділок. 

Вищевказану главу опублікують сьогодні, раніше за основний звіт. У ній визначається кілька обмежень криптовалюти, в тому числі відсутність стабільного номінального значення. У монетарній політиці це змінна величина, як-от валютна прив’язка, яку використовують для контролю рівня цін. 

Стейблкоїни – криптовалюти, прив’язані до вартості активів, як-от державних валют – стали пошуком такого якоря у криптосвіті. За словами радника, стейблкоїни намагаються використати стабільність реальних грошей, випущених центральними банками. 

Нещодавній крах terraUSD показав, як швидко стейблкоїни можуть втрачати цю прив’язку і ставати нестабільними попри свою назву. Вони не є добрими розрахунковими одиницями. На відміну від інших стейблкоїнів, як USDC та USDT, підкріплених доларовими резервами, terraUSD був підкріплений іншою криптовалютою LUNA.

Більше коментарів!