23 червня у медіа з’явилися повідомлення про те, що російські окупанти почали розбирати та вивозити найбільшу в Україні сонячну електростанцію «Тоkmak Solar Energy», розташованої на Запоріжжі. Про це першим повідомив інформаційний ресурс Vlasti.net з посиланням на місцевих жителів. За їх словами, сонячні панелі пакували та вивозили протягом тривалого часу. 

Водночас видання «Термінал» спростовує викрадення електростанції. У повідомленні посилаються на співробітника, який «має відношення до компанії».   

Підтвердження або спростування новини почали шукати на супутникових знімках. Кілька годин тому на Reddit з’явився допис із фотографіями сонячної електростанції. На фото видно, як кілька ділянок станції стали світлішими, проте невідомо, з якого джерела були взяті ці знімки.

На останніх супутникових знімках Maxar, зроблених два дні назад, можна побачити, що сонячні панелі досі на місці. Принаймні, впізнавана форма електростанції залишається цілісною. 

Чи вкрали російські окупанти найбільшу в Україні сонячну електростанцію Тоkmak Solar Energy? Пробуємо розібратися

Тому поки що не можна певно говорити про викрадення або пошкодження сонячних панелей станції, але варто зауважити, що з неї можуть вивозити інше обладнання і візуально на супутникових знімках це не буде видно.

«Тоkmak Solar Energy» – найбільша сонячна електростанція в Україні. Повідомляється, що її площа складала 96 га, що приблизно дорівнює 100 футбольним полям. Потужність електростанції – 50 МВт. 

Проєкт сонячної електростанції почався ще у 2012 році, коли у селі Нове Запорізької області ввели в експлуатацію СЕС потужністю 10 МВт. Тоді електростанція займала 32 га. «Тоkmak Solar Energy» є дилером японської компанії  «Sharp» – лідера обладнання для фотовольтації, і австрійської фірми «Fronius», що виготовляє інвертори.

Електростанція мала унікальні розробки українських вчених. Згідно з офіційним сайтом «Тоkmak Solar Energy», у її конструкції використали дві технології сонячних модулів: тонкоплівкові (аморфні), та полікристалічні. 

«Ми використали два типи сонячних модулів. Це дозволило провести дослідження, для того, щоб дізнатись яке обладнання найбільш прийнятне для нашої широти. На сьогодні ми прийшли до однозначного висновку, що обидви види обладнання можуть бути використані в Україні. У одного та іншого обладнання є свої плюси і мінуси. Тонкоплівкове обладнання – краще працює при розсіяному світлі, а полікристалічне краще працює при ясно сонячній погоді», – йдеться на сайті компанії.