Сьогодні зранку українців дуже потішило відео на якому невідомий БПЛА завдає удару по нафтопереробному заводу у Новошахтинську, що у Ростовській області Росії. Цілком логічно припустили, що це робота ЗСУ, але є деякі питання.

По-перше, місце зйомки судячи з усього (положення відносно НПЗ та положення сонця) знаходиться на південь від Новошахтинського НПЗ, десь між кладовищем та селищем Лічний Труд. Тоді БПЛА летить з південного сходу, тобто з території Росії, від самого Новошахтиньска. Саме тому оператор спочатку вирішив, що це російський БПЛА. З іншого боку це міг бути обхідний маневр наших пілотів.

Незвичайний дрон-камікадзе завдав удару по НПЗ на території Росії

По-друге, сам БПЛА. Спочатку усі вирішили, що це український UKRSPECSYSTEMS PD-2, але це не він. PD-2 це розвідувальний БПЛА, який може нести хіба що 3 кг бомбового навантаження. Так, вантажопідйомність PD-2 аж 19 кг, але це треба зняти все і замість апаратури напхати вибухівки. До того ж PD-2 це дуже коштовна іграшка. Нагадаємо, що комплекс PD-2 (два БПЛА та автомобіль керування) коштують $1 000 000, трохи забагато для використання як дрон-камікадзе. Скоріш за все, це щось набагато дешевше, тим більше, що зовнішній вигляд стабілізатора невідомого дрону трохи не схожий на стабілізатори PD-2.

Найімовірніший кандидат – китайські Skyeye 5000 мм Pro UAV або Skyeye 6000 мм Pro UAV, які можна придбати на AliExpress. 5000 та 6000 тут розмах крил. Коштують ці іграшки зовсім небагато – $9 000 та $10 500 відповідно. При цьому, заявлена крейсерська швидкість польоту – 120 км / годину, а витривалість 7-8 годин. І головне, корисне навантаження 15-20 кг, як раз достатньо, щоб підпалити НПЗ. Залишається ще питання радіуса дії, тобто передавача/приймача та їх захищеності.

Незвичайний дрон-камікадзе завдав удару по НПЗ на території Росії

І ось ми дісталися до по-третє. Щоб дістати до Новошахтинського НПЗ, наші вояки мали запускати БПЛА скажімо з Бахмута чи Торецька. У такому разі БПЛА мав пролетіти над фронтом, над тимчасово окупованими територіями терористичних угрупувань ЛНР та ДНР, над хваленим російським ешелонованим ППО. Тобто або ППО там зовсім ні про що, або наші вояки – справжні демони. В останнє – віримо!

Тобто імовірність того, що це самі росіяни вдарили по НПЗ досить висока. Або це були проукраїнські партизани Ростовської області. З іншого боку, таке креативне використання дешевих китайських БПЛА та зухвалість саме в дусі українських військових та волонтерів.

У будь-якому разі, хто б не вдарив по Новошахтинському НПЗ, горить гарно. Гори, гори ясно, щоби не погасло!