21 червня 2022 р. о 07:00 за Всесвітнім координованим часом з Космічного центру Наро у Південній Кореї відбувся вдалий запуск ракети-носія Nuri («Світ» з корейського), відомої також як KSLV-II (Korean Space Launch Vehicle-II). Південна Корея стала 11 країною світу спроможною самостійно розробляти та запускати штучні супутники Землі на власних ракетах-носіях.

KSLV-II – перша ракета-носій, повністю розроблена та вироблена в Південній Кореї, у створенні попередньої ракети Naro-1, або KSLV фахівцям країни допомагали росіяни. Ба більше, першим ступенем KSLV була модифікована російська «Ангара». Смішно, що РФ допомагала водночас космічним програмам Південної та Північної Кореї. Цікаво, що технічно відстала Північна Корея запустила свій власний супутник набагато раніше свого ворога/сусіда – ще у грудні 2012 р.

Триступінчаста KSLV-II може підіймати на низьку навколоземну орбіту до 1,5 т корисного навантаження. Перший невдалий запуск Nuri відбувся у жовтні 2021 р., але її третій ступень відключився зарано та не зміг доправити вантаж на орбіту. Цього разу все вдалося.

Nuri «закинула» на орбіту висотою 700 км масогабаритний макет супутника (1,3 т) та чотири університетських кубсата сукупною вагою у 180 кг.

Вважається, що наразі лише 11 країн самостійно розробляють або розробляли у минулому власні ракети-носії та супутники та мали спроможність самостійно виводити штучні об’єкти на орбіту Землі. Це СРСР/Росія, США, Франція, Японія, Китай, Велика Британія, Індія, Ізраїль, Україна, Іран, Північна Корея й ось до них приєдналася і Південна Корея. Цікаво, що деякі країни, як, наприклад, Україна та Велика Британія, частково втратили таку можливість.