На багатьох сайтах користувачі постійно зустрічаються з перевіркою систем безпеки, які мають підтверджувати, що користувач не є ботом. Іноді просто треба відмітити, що «я не робот», а іноді пошукати на картинках світлофори, автобуси та пожежні гідранти. Це не кажучи про розпізнавання літер та цифр, яке не те що боту, а й людині не завжди вдається з першого разу. Всі ми час від часу це робимо. І впевнений, кожному це набридло.

Серед нововведень в операційних системах Apple є інструменти, які допоможуть користувачам менше з таким стикатися. Компанія співпрацює з Fastly та Cloudflare, що дозволить налагодити автоматичну верифікацію (Automatic Verification) користувачів. Сайти та сервіси будуть знати, що це реальні люди, а не боти, та пропускати користувача без необхідності у будь-яких підтвердженнях.

Працюватиме це доволі просто. Завдяки Private Access Tokens, сайти або сервіси зможуть робити запит операційній системі, яка підтвердить, що її користувач — реальна людина, а не бот. Звісно, смартфон або комп’ютер це засвідчать, що і дозволить користувачу оминати «капчу» в деяких місцях Мережі.

Детальніше про це можна дізнатися (лише англійською мовою) на відповідній сесії з WWDC 2022.

Apple була б не Apple, якби окремо не наголосила, що все це відбувається приватно. Окрім підтвердження, що користувач є людиною, система не передає сервісам іншої інформації, як-от Apple ID, яке використовується у цьому випадку системою, або будь-чого іншого.

Також зазначається, що не тільки Apple працює над подібною функціональністю. Google також співпрацює з Fastly над розробкою схожої системи з близькою назвою — Trust Tokens.