Науковці розробили та успішно випробували революційний спосіб лікування раку, який висвітлює та знищує уражені клітини. Це допоможе хірургам точніше видаляти пухлини в онкохворих. 

Нову форму фотоімунотерапії розробила європейська команда вчених з Великої Британії, Польщі та Швеції. Експерти вірять, що вона стане одним із п’яти основних способів лікування раку. Про це розповідає The Guardian. 

Світлова терапія змушує ракові клітини світитися в темряві, допомагаючи хірургам точніше видаляти пухлини, та знищує залишки клітин протягом кількох хвилин після операції. У першому у світі дослідженні на мишах з гліобластомою – поширеним і агресивним раком мозку – новий спосіб дозволив висвітлити найдрібніші ракові клітини для їх видалення і потім знищив ті, що залишились. 

Дослідження фотоімунотерапії в Лондоні також показало, що лікування викликало імунну відповідь, яка могла б допомогти організму самотужки знищувати ракові клітини в майбутньому і запобігти поверненню гліобластоми після операції. Зараз новий спосіб випробовують для лікування нейробластоми у дітей. 

«Рак мозку на кшталт гліобластоми складно лікувати і, на жаль, пацієнти мають не так багато варіантів для цього. Операція є складною через розташування пухлин, тож нові способи бачити пухлинні клітини, які слід видалити під час операції, та знищення ракових клітин, які залишаються після, може стати великою перевагою», – говорить очільниця дослідження д-р Габріела Крамер-Марек. 

Терапія поєднує флуоресцентний барвник зі сполукою для лікування раку. У випробуванні на мишах це набагато підвищило видимість ракових клітин під час операції та згодом мало протипухлинний ефект при активації ближнім інфрачервоним світлом. За словами вчених, це допоможе лікувати особливо складні пухлини, які не можна повністю видалити іншими способами.