Гігантський телескоп Sky Eye уряду Китаю, можливо, виявив ознаки інопланетних цивілізацій, згідно зі звітом підтримуваного державою видання Science and Technology Daily, проте після публікації звіт і повідомлення про відкриття були видалені, пише Bloomberg.

Вузькосмугові електромагнітні сигнали, виявлені найбільшим у світі радіотелескопом Sky Eye, відрізняються від попередніх, і команда продовжує їх досліджувати, йдеться у звіті з посиланням на Чжан Тоньцзе, головного вченого групи з пошуку позаземної цивілізації, яка була заснована Пекінським педагогічним університетом, Національною астрономічною обсерваторією Китайської академії наук і Каліфорнійським університетом в Берклі.

Незрозуміло, чому повідомлення було видалено з вебсайту Science and Technology Daily, офіційної газети міністерства науки та технологій Китаю, хоча новина вже почала отримала широкий розголос у соціальній мережі Weibo та була підхоплена іншими ЗМІ, у тому числі державними.

У вересні 2020 року Sky Eye, яка розташований в південно-західній провінції Гуйчжоу в Китаї та має діаметр 500 метрів, офіційно розпочав пошуки позаземного життя. Згідно зі звітом, команда виявила два набори підозрілих сигналів у 2020 році під час обробки даних, зібраних у 2019 році, і знайшла ще один підозрілий сигнал у 2022 році з даних спостережень за екзопланетами, заявляє Чжан.

Як повідомляється, Чжан сказав, що китайський Sky Eye надзвичайно чутливий в діапазоні низькочастотного радіо і відіграє вирішальну роль у пошуку інопланетних цивілізацій. Однак підозрілі сигнали можуть бути якоюсь радіоперешкодою і потребують подальшого розслідування, додав він.

Видання Science and Technology Daily не відповіло на запит журналістів щодо причин видалення інформації про відкриття.