Космічний телескоп Хаббл тішить новими знахідками. Цього разу – фотографією кулястого скупчення, яке утворюють зірки у космічній безодні. Зображення цінне не лише через свій вигляд – зоряний кластер під назвою Ruprecht 106 має нетиповий склад, який досі лишається загадкою для вчених.

Попри те, що основні зірки подібних кластерів народжуються приблизно в один час і в одному місці, деякі з них мають дуже відмінний від інших, унікальний хімічний склад. Астрономи вважають, що ці варіації притаманні молодшим зіркам, які утворились із газу, забрудненого використаним матеріалом зірок першого покоління. 

Однак рідкісні кластери, як-от Ruprecht 106, не мають цих різновидів. Скупчення, яке сфотографував Хаббл, дуже однорідне – у ньому ніколи не утворювались зірки другого або третього покоління. Вчені сподіваються, що подальші дослідження допоможуть їм дізнатися, чому так сталось. 

Ruprecht 106 знаходиться у галактиці Чумацький Шлях у сузір’ї Кентавра, на відстані близько 69 100 світлових років від Землі. Його відкрив чеський астроном Ярослав Рупрехт у 1961 році. Нове зображення зоряного скупчення вдалось отримати за допомогою кількох експозицій, зроблених у видимому та ближньому інфрачервоному областях спектра.