У Європі розробляють ракету нового покоління, чия вантажність буде близькою до Falcon 9 від SpaceX. Від початку запуск Ariane 6 планували на 2020 рік, однак після того відкладали кілька разів. Схоже, Європейській космічній агенції доведеться зробити це знову. 

До недавнього часу дебютний запуск планувався на кінець цього року. Однак в інтерв’ю BBC гендиректор космічної агенції заявив, що ракета не полетить до 2023 року. Під час її розробки виникло кілька критичних проблем. 

Одне з питань із кріогенною системою вдалось вирішити – нещодавно її тестування завершили. Однак через проблеми з розробкою відклалось кілька важливих випробувань. Наприклад, тестування другого ступеня ракети із двигуном Vinci, яке має відбутися у Німеччині. 

Також представники агентства і розробник ракети Ariane Group намагаються допрацювати наземні системи та ПЗ для польотів. Офіційно дату запуску ще не оголосили, проте за даними окремих джерел його можна очікувати не раніше квітня 2023 року. 

Попри те, що запуск ракети вже кілька разів відкладали, попит на Ariane 6 зростає. Через російське вторгнення в Україну Європейська космічна агенція розірвала зв’язки з “Роскосмосом”. Воно більше не може використовувати «Союз» для обслуговування своїх супутників і потребує альтернатив. Також на європейські ракети має плани Amazon, який купив 18 польотів для запуску власних інтернет-супутників Project Kuiper.