Після початку війни українці почали відмовлятися від усього російського. В тому числі переходити на українську мову вдома і в мережі. Serpstat проаналізував, як змінилася мова українців у пошуку Google, порівнявши популярні запити за 2021 і неповний 2022 рік, на це звернув увагу AIN. 

Усього проаналізували вісім запитів, на які не впливали сезонність чи історичні події: 

  1. купити ліки онлайн — купить лекарства онлайн;
  2. відстежити посилку — отследить посылку;
  3. дивитись футбол — смотреть футбол;
  4. курси англійської мови — курсы английского языка;
  5. новини — новости;
  6. перекладач — переводчик;
  7. нова пошта — новая почта;
  8. рецепти — рецепты.

За деякими запитами (наприклад, «купити ліки онлайн» або «відстежити посилку») видно збільшення пошуку українською мовою. За деякими запитами тенденція зворотна. На це могли вплинути різні чинники – від розвитку ніші в цілому до непрямої дії війни. 

Зміна трендів у пошуку під час війни

Тренди дозволяють побачити стрімке зростання популярності певних пошукових запитів у режимі реального часу. За допомогою цього інструменту дослідники проаналізували популярність певних запитів за однаковий проміжок часу до та після початку війни. 

Таким чином кількість запитів українською зросла від 26% до 35%. Більшість українців все ще гуглять російською, однак україномовна частка неухильно зростає. 

Якщо розглянути щоденне співвідношення запитів українською та російською, то тренд виглядає так: 

Як змінилась мова запитів українців у Google – дослідження Serpstat

Українізація Google – мова результатів видачі

За кожним із запитів дослідники перевірили, скільки україномовних результатів у пошуку могли отримати користувачі. Для цього вони зібрали дані та визначили мову сніпетів з ТОП-100 видачі та підрахували, скільки результатів з’явилось різними мовами. 

Аналіз зафіксував сторінки видачі у режимі реального часу, орієнтуючись на запит, обраний регіон та мову, яку можна встановити у параметрах додатково. Подібні результати можна отримати з пошуку у режимі «Інкогніто». Якщо мовний параметр не задано, фіксується державна мова регіону. 

Як змінилась мова запитів українців у Google – дослідження Serpstat

Результати показують, що україномовні джерела значно переважають за кількістю російськомовний контент. Попри це російськомовні джерела все ж потрапляють у видачу за запитами української, хоч і займають низькі позиції.