Військові США недаремно вважають Китай своїм головним потенційним ворогом. На відміну від Росії з її парадом «аналогавнетов», у КНР є і винищувачі 5 покоління, і справжні авіаносці, а не бідолашний «Кузя». Та і взагалі-то по особовому складу та технічному забезпеченню саме Народно-визвольна армія Китаю – друга армія світу. І КНР з усіх сил намагається підтвердити це.

Сьогодні, 17 червня 2022 р., Китай спустив на воду перший авіаносець класу Type 003 (до речі, й останній: у цьому класі буде лише один корабель), перший збудований за межами США корабель, що може нести літаки, який можна віднести до класу суперавіаносців. Його вже можна, принаймні за розмірами, протипоставити американським авіаносцям класу Nimitz (спущені на воду у 1972–2006 рр.) та навіть найсучаснішому класу Gerald R. Ford, який налічує поки що лише один головний корабель, що став у стрій у 2017 р. (ще два таких кораблі будуються).

Усі сучасні американські авіаносці, як і більшість авіаносців США ще часів Другої світової війни, використовують так звану CATOBAR-систему (Catapult Assisted Take-Off, Barrier Arrested Recovery), тобто катапульту для запуску літаків та трос с гаком для посадки. У той час як радянські та перші китайські авіаносці, які були перебудованими радянськими, використовують систему STOBAR (Short Take-Off, Barrier-Arrested Recovery), тобто при приземленні літаків тут теж працює трос с гаком, а ось при запуску літаки стрибають у море з трампліна.

Type 003: перший китайський авіаносець, який можна порівнювати з американськими

І це було б добре, якби у літаків СРСР та Росії вистачало тяги для такого зльоту, але ні, російські винищувачі можуть злітати з того ж «Кузі» («Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнецов», відомий винищувач російських літаків та бюджетів) або з половиною пального, або без зброї. Дуже зручно.

Є ще авіаносці з системою STOVL (Short Take-Off And Vertical Landing), тобто для літаків з вертикальним зльотом та посадкою, але мова не про них.

Type 003: перший китайський авіаносець, який можна порівнювати з американськими

Китайські авіаносці Type 001 та Type 002 використовували радянську систему STOBAR, тому що це і були радянські авіаносці. Type 001, який став у стрій під ім’ям Liaoning – це куплений в України усього за $30 млн «Варяг», недобудований однокласник «Кузі». Type 002, або Shandong – це вже власна китайська варіація на тему «Кузнецова». КНР купував та добудовував «Варяг» саме для того, щоб зрозуміти концепцію будівництва авіаносців та почати тренування екіпажу та пілотів. Вже не вперше Китай отримує чужу військову техніку, вивчає, розбирає на гвинтики, а потім збирає майже таку саму, але з власних компонентів. Часом виходить навіть краще за оригінал.

Liaoning ввійшов до складу флоту у 2012 р., Shandong – у 2019 р., Потренувавшись на STOBAR-авіаносцях, Китай зрозумів усі вади такої системи запуску літаків, та в новому авіаносці, тому самому Type 003, про який мова, перейшов на систему CATOBAR.

Type 003: перший китайський авіаносець, який можна порівнювати з американськими

Тобто перший та єдиний корабель Type 003, який отримав ім’я Fujian, буде використовувати катапульти, і вже не парові, а відразу надсучасні, електромагнітні. Експерти вже називають Fujian «найбільшим і найсучаснішим авіаносцем, коли-небудь побудованим за межами Сполучених Штатів».

Цікаво, що спочатку планувалося оснастити Type 003 саме паровими катапультами, але згодом від цього відмовилися. Корпус корабля був закладений ще у березні 2015 р., у липні 2021 р. на Fujian змонтували катапульти, і ось зараз його спустили на воду. Вважається, що у 2023 році Fujian вступить до служби.

Type 003: перший китайський авіаносець, який можна порівнювати з американськими

Про експлуатаційні характеристики та озброєння корабля поки що нічого не відомо, а ось припущення на рахунок авіаційної групи вже є. Скоріш за все, йдеться про 40 винищувачів 5-ого покоління Shenyang FC-31 у морському варіанті плюс один турбогвинтовий літак дальнього радіолокаційного стеження Xi’an KJ-600. Обидва типи літаків пройшли випробувальні польоти у 2021 році.

Але насправді, Type 003 – це теж проба пера. Мета КНР – авіаносці з ядерною енергетичною установкою і Type 003 – усього лише крок до неї. Саме тому у цьому класі лише один корабель. Насправді розробка Type 004 с ядерною установкою і ще більшою водотоннажністю вже йде. У 2017 році начебто почалась нарізка металу та встановлення надважких кранів для будівництва корпуса корабля. Навіть експериментальні ядерні реактори на розплавах солей пройшли випробування у 2020 р.

Вважається, що реактори авіаносців Type 004 зможуть виробляти достатньо енергії, щоб давати живлення й електромагнітним катапультам, й лазерному озброєнню, й рейкотронам. Кораблі, а усього в серії планується 4 авіаносці, будуть мати водотоннажність 110 000 тонн, зможуть розвивати швидкість більш ніж 30 вузлів та нести до 100 літаків та гелікоптерів, плюс різноманітні БПЛА, включаючи невидимки. Перший авіаносець класу Type 004 має увійти до складу флоту у другій половині 2020-х рр.

https://www.youtube.com/watch?v=PRCcTiz9YMs

Нагадаємо, доктрина ВМС США вимагає наявності в строю відразу 11 суперавіаносців. І авіаносець CVN-79 John F. Kennedy, який має увійти до складу флоту у 2024 році, замінить перший корабель класу Nimitz, тобто сам CVN-68 Nimitz, який був спущений на воду ще у 1972 році й досі залишається у строю.

Характеристики Type 003:

Тип – авіаносець
Водотоннажність – 71 875 т (стандарт), 80 000 т (повна)
Довжина – 300 м (по ватерлінії), 320 м (по злітній палубі)
Ширина – 39,5 м (по ватерлінії), 78 м (по злітній палубі)
Двигун – звичайний з інтегрованою електричною силовою установкою
Екіпаж – невідомо
Авіаційна група – імовірно 40 літаків