У США дослідили кількість ДТП за участі напівавтономних безпілотних автомобілів. Частково безпілотні системи та системи допомоги водію пов’язали з 392 ДТП за 10 місяців. Дослідження провела Національна адміністрація безпеки дорожнього руху у липні 2021 – травні 2022.

Майже 70% випадків склали автівки Tesla на автопілоті або бета-версії Full Self-Driving. 90 ДТП відбулись за участі Honda та ще 10 – із Subaru. Інші марки, в тому числі Ford, GM, VW і Toyota, мали по п’ять або менше випадків. Під час руху в автомобілях був увімкнений рівень автономності 2 або вище. 

98 ДТП призвели до травм, із них 11 виявились серйозними. П’ять випадків із Tesla виявились смертельними. Зі 130 інцидентів з безпілотними системами, 108 відбулись за участі інших авто, а 11 – з велосипедистами та пішоходами. 

Дослідники застерігають, що з самих по собі даних не можна робити висновки. У США є близько 830 000 Tesla з автопілотом – вони можуть переважати в статистиці, бо є найпоширенішими напівавтономними автівками. Ford, GM мають схожі системи, однак вони опційні та рідше зустрічаються на дорогах. Натомість автопілот – стандартна функція Tesla. 

Водночас статистика привертає увагу до інцидентів, у яких беруть участь безпілотні автомобілі. Хоча Tesla стверджує, що її автопілот безпечніший за контроль винятково водієм, у США хочуть розуміти реальні загрози для безпеки, перш ніж впроваджувати безпілотні авто серйозно.