Американський оборонний підрядник L3Harris домовляється про придбання технології стеження від NSO Group. Якщо угоду укладуть, це дасть L3Harris контроль над надскладним та дуже суперечливим хакерським інструментом Pegasus, пише The Guardian. 

Pegasus – це шпигунське програмне забезпечення для смартфонів, яке сумісне з пристроями iPhone та Android. Його можна розгорнути дистанційно, після чого він дає клієнту доступ до даних і датчиків цільового смартфона, включаючи: дані про місцеперебування, тексти, електронні листи, повідомлення в соціальних мережах, файли, камеру та мікрофон. Все, що потрібно клієнту NSO Group, щоб почати розгортання Pegasus, це ввести номер телефону цілі в інструмент.

За повідомленнями джерел, переговори націлені на передачу ключової технології NSO та про можливий перехід її персоналу до L3Harris. Однак перед угодою постає багато перешкод. В тому числі вона потребуватиме схвалення від урядів США та Ізраїлю. NSO регулюється ізраїльським міністерством оборони, тож компанія повинна буде вирішити багато питань із персоналом і технологіями у цій країні. 

Якщо угоду все ж укладуть, це стане неочікуваним кроком – менш як рік тому адміністрація Байдена внесла NSO до чорного списку та звинуватила її в діях, «що суперечать інтересам зовнішньої політики та національної безпеки США». 

Білий дім заявив, що не причетний до переговорів. Уряд наголосив, що угода потягне за собою інтенсивні перевірки щодо загроз для безпеки США і широких наслідків для прав людини. 

«Така угода, якщо вона відбудеться, викликає серйозні занепокоєння щодо контррозвідки і загроз для безпеки уряду США», – відреагував на новину один з високопосадовців Білого дому. 

Відомо, що урядові клієнти NSO використовували технологію стеження, ціллю якої були журналісти, правозахисники, високопосадовці, юристи та інші «незручні» для них особи по всьому світу. Впливові ЗМІ також розповідали, як Pegasus від NSO використовували для стеження за американськими громадянами. Хакерська технологія NSO посилить набір інструментів для стеження у власності L3Harris, які уже продані клієнтам з уряду та правозахисних органів США. Серед клієнтів підрядника також є НАТО і ФБР. 

Закономірно угода викликала обурення у правозахисників. Вони занепокоєні, що користуватися інструментом зможуть поліцейські управління США і це стане неабиякою загрозою для громадянських свобод.