Парламент Японії прийняв закон, за яким «інтернет-образи» каратимуться роком за ґратами або штрафом. Так держава відреагувала на суїцид місцевої телезірки, яка зустрілась із булінгом у соцмережах, повідомляє CNN. 

Згідно з поправками до кримінального кодексу, порушників мають ув’язнити або змусити сплатити штраф у ¥300 000 (близько $2200). Раніше кібербулінг також карався у Японії, однак засуджених тримали під вартою до 30 діб, а штраф становив менш як $75.

Законопроєкт уже критикують через те, що він може перешкоджати свободі слова. Японський юрист Сейхо Чо також говорить, що у законі немає класифікації «інтернет-образи».  

«Потрібно чітко визначити, що відрізнятиме те, що кваліфікується як образа. Наприклад, якщо зараз хтось назве лідера Японії ідіотом, згідно з оновленим кодексом це можуть вважати образою», – застерігає він.  

Закон прийняли через підвищену увагу до кібербулінгу протягом кількох останніх років. До проблеми привернула увагу смерть телезірки та професійної борчині Хани Кімури. 22-річну Кімуру знали за роллю у телешоу Netflix «Terrace House». 

2020 року дівчина вчинила самогубство через численні образи, які вона отримувала у соцмережах протягом кількох місяців перед смертю. Після загибелі зірки її мати почала виступати за прийняття законів проти кібербулінгу, а високопоставлені японські чиновники звернули увагу на цю проблему.