Компанія Ілона Маска SpaceX більше не має екологічних перешкод для запуску ракети на Марс із Південного Техасу. Про це повідомило Федеральне авіаційне управління США, пише NY Times. 

Перед цим управління провело екологічну оцінку та прийшло до висновку, що орбітальні запуски ракети істотно не вплинуть на регіон уздовж узбережжя Мексиканської затоки. Однак SpaceX має вжити понад 75 заходів, щоб мінімізувати вплив на навколишнє середовище, коли почнуться польоти Starship – космічного корабля, що є центральним у планах NASA повернутись на Місяць і у мріях Маска колонізувати Марс. 

Зокрема, компанія Маска має завчасно попереджати про запуски, моніторити навколишню дику природу за допомогою біолога, координуватись із державними та федеральними агенціями щодо прибирання сміття, яке залишиться після запуску, та регулювати освітлення, щоб зменшити вплив на природу і найближчий пляж. 

Крім того, SpaceX обмежили у можливості закривати автомагістраль, що знаходиться поблизу. Однак на думку деяких активістів і членів громади, цього все ще недостатньо. Вони вважають, що вплив запуску на довкілля все ще буде величезним і сподіваються подати позов проти SpaceX, щоб політ ракети відклали. 

Starship стане найпотужнішою ракетою в історії. Разом із розгінним блоком вона буде заввишки понад 120 метрів, що більше, ніж статуя Свободи. На відміну від будь-якої попередньої орбітальної ракети, вона буде повністю багаторазовою. Це дозволить значно скоротити витрати на доставку вантажу на орбіту.

Спробу орбітального запуску ракети можуть зробити за пару місяців після схвалення. Про це ще у лютому говорив Ілон Маск, коли чекав схвалення в березні.